۱۳۹۷ فروردین ۲۰, دوشنبه

گزارشی از دهمین روز اعتصاب سراسری کامیون‌داران ایران / ویدیو

خبرگزاری هرانا – اعتصاب کامیون داران ایران که از روز سه‌شنبه اول خردادماه در اعتراض به عدم رسیدگی مسئولان به مطالبات صنفیشان آغاز شده، روز پنجشنبه برای دهمین روز متوالی ادامه داشت. شهرام اجتهادی، مشاور وزیر راه و شهرسازی از موافقت وزیر در رابطه با وضعیت کرایه های حمل کالا بر اساس تن ـ کیلومتر خبر داد. از سوی دیگر نیز گزارشاتی از بازداشت کوتاه مدت دو فعال دانشجویی در رابطه با این اعتصاب منتشر شده است. همچنین گزارشاتی در روز چهارشنبه و پنج‌شنبه منتشر شد که از پیوستن رانندگان کامیون صنایع فولاد همدان، ماشین‌های سنگین زرند کرمان، رانندگان کامیون حمل مرغ در گرگان، رانندگان نفت‌کش‌ها در سنندج، رانندگان تاکسی در شهرهای کرمانشاه، بوکان، ساری و سنندج به این اعتصاب خبر می‌دهد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز سه‌شنبه اول خردادماه کامیون‌داران بسیاری در شهرهای ایران در اعتراض به ثابت بودن کرایه‌ها، افزایش قیمت بیمه‌ها، افزایش عوارض اتوبان‌ها، کمیسیون بالای باربری‌ها، هزینه بالای تعمیرات و قیمت بالای لوازم یدکی دست به اعتصاب زده و خواستار عملی شدن مطالبات صنفی خود شدند.
با وجود اینکه طی روزهای گذشته برخی از خبرگزاری‌های نزدیک به دولت اعلام کردند که این اعتصابات پایان یافته اما روز پنج‌شنبه ۱۰ خرداد نیز اخبار و تصاویری مبنی بر ادامه گسترده اعتصاب در بسیاری شهرها از جمله “بندر امام، اهواز، اسدآباد، اصفهان، شیراز، فیروزکوه، تبریز، نجف‌آباد، دزفول، درچه، مبارکه، تهران، ماهشهر، بوکان،  نجف‌آباد، کنگاور، مشهد، تایباد، خواف، نشتیفان، قزوین، زنجان و بندر عباس” مخابره شده است.

همچنین گزارشاتی در روز چهارشنبه و پنج‌شنبه منتشر شد که از پیوستن رانندگان کامیون صنایع فولاد همدان، ماشین‌های سنگین زرند کرمان، رانندگان کامیون حمل مرغ در گرگان، رانندگان نفت‌کش‌ها در سنندج، رانندگان تاکسی در شهرهای کرمانشاه، بوکان، ساری و سنندج به این اعتصاب خبر می‌دهد.

عباسعلی پوربافرانی، نماینده نائین در جلسه روز گذشته مجلس در تذکری گفت: “در چند روز گذشته شاهد مشکلاتی برای حمل بار از سوی کامیون‌داران بودیم که این مشکلات مرغ داران را افزایش داده، انتظار می‌رود کمیسیون‌های مرتبط وارد شود و تصمیم درستی گرفته شود”.
در روز چهارشنبه و پنج‌شنبه مرغداران شمال استان آذربایجان غربی نیز در اعتراض به وضعیت بازار مرغ مقابل فرمانداری ماکو اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.
عبدالرحیم رحیمی‌نیا، رئیس انجمن صنفی کشاورزان شوش در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت: “با اعتصاب کامیون داران حدود ۲ هزار تن محصول چغندر در شوش بر سطح زمین ماند و بیش از ۳۰۰میلیارد تومان به چغندرکاران شوش و اقتصاد استان ضربه وارد کرد”.
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمع نمایندگان کامیون‌داران با اشاره به هزینه بالا و درآمد پایین آن‌ها بیان کرد: “تشکل‌ها، آیین‌نامه‌ها و مسئله بازنشستگی رانندگان در بررسی ویژه قرار دارد و در جلسات متعددی که برگزار کردیم در حال حل آن هستیم”.
وی افزود: “به‌هیچ وجه حق بیمه‌ی سازمان هدفمندی که از سال ۸۹ مقرر شده است، قطع نخواهد شد و سازمان تأمین اجتماعی پرداخت آن را ادامه خواهد داد”.

شهرام اجتهادی، مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور تشکل‌های صنفی در گفت و گو با خبرگزاری مهر گفت: “رانندگان خواهان مشخص شدن وضعیت کرایه‌های حمل کالا بر اساس تن ـ کیلومتر هستند که با موافقت وزیر راه روبه رو شد. ولی فعلا برای شروع قرار شد ۲۰ درصد به کرایه‌ها افزوده شود که در حال حاضر این موضوع اجرایی شده است. ضمن اینکه تشکل‌های صنفی کارگری رانندگان کامیون در دیداری با وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان تأمین اجتماعی، موضوعات مربوط به بیمه رانندگان را پیگیری کردند که به نتایج خوبی دست یافتند”.

عبدالهاشم حسن‌نیا، معاون وزیر راه و شهرسازی روز پنج‌شنبه اعلام کرد: “صدور بارنامه امروز نسبت به روز چهارشنبه ۱۸ درصد افزایش یافته است. خواست افزایش نرخ کرایه اجرا شده و کرایه تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. مشکل قطع یارانه رانندگان نیز حل شده اما امکان اجرای برخی از خواسته های رانندگان و کامیون‌داران در کوتاه‌مدت وجود ندارد و برخی نیز مانند به رسمیت شناخته شدن رانندگی کامیون به عنوان کار سخت و زیان‌آور، از دایره اختیارات وزارت راه و شهرسازی فراتر است و به موافقت مجلس نیاز دارد”.
همچنین روز گذشته مسعود دانشمند، رئیس فدراسیون حمل و نقل در گفت و گو با این خبرگزاری در رابطه با اخذ کمیسیون‌های بالا از سوی شرکت‌های حمل و نقل گفت: “چنین موضوعی صحت ندارد. رقم کرایه حمل بر روی بارنامه درج می شود همچنین رانندگانی می‌توانند رقم کمیسیون را بر روی بارنامه ببینند”.
وی افزود: در سالن انتظار بار در پایانه بندری به صورت علنی اعلام می شود مثلا بار سویا برای تهران با رقم ۳ میلیون تومان موجود است؛ هر راننده‌ای هم که مایل بود می‌تواند در صف تقاضای بار قرار گیرد. بنابراین همه چیز به صورت شفاف به اطلاع رانندگان می‌رسد”.
حسین هاشمی تختی نژاد، عضو کمیسیون عمران مجلس از حضور برخی به عنوان اخلالگر در میان کامیون‌داران نام برد و گفت: “دولت باید ضمن ممانعت از رشد بی ضابطه نرخ‌ها در بحث کرایه بار به منافع رانندگان نیز توجه کند”.
رضا انصاری، نماینده مردم داراب در مجلس در جلسه علنی روز گذشته بیان کرد: “تا وقتی که ما تبعیض‌ها را از بین نبریم، رانندگان راضی نمی‌شوند. همچنین در برخی پایانه‌های حمل بار، سیستم پیامکی راه انداختند اما خواسته این افراد این است که از این تکنولوژی برای کل کشور استفاده شود چرا که در از بین بردن تبعیض موثر است”.

گفتنی است، وب‌سایت رجانیوز نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که محمد جواد معتمدی نژاد دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی که برای سرکشی به اعتصاب کامیونداران پایانه بار تهران رفته بود به همراه سید میثم صفائیان از فعالان صنفی بازداشت و به دادستانی انتقال داده شده‌اند.

خبرگزاری های داخلی با فاصله کمی از آزادی این دو تن با تودیع قرار خبر دادند.
اتحادیه بین‌المللی رانندگان کامیون‌های باری آمریکای شمالی نیز از هم‌قطاران اعتصابی خود در ایران حمایت کرده است. این اتحادیه روز چهارشنبه ۹ خرداد در نامه‌ای خطاب به دفتر حفاظت منافع ایران در آمریکا نوشته است با برادران و خواهران اعتصابی خود در ایران ابراز همبستگی می‌کند. اتحادیه از دولت ایران خواسته است به شکایات اعتصاب کنندگان توجه کند و به خواسته‌ها و حق بین‌المللی آنها در آزادی تجمع و ابراز نظر احترام بگذارد.
این اتحادیه نماینده یک میلیون و ۴۰۰ هزار راننده کامیون‌های باربری در ایالات متحده و کاناداست.
هرانا پیشتر در گزارشی به بررسی وضعیت اعتصاب در روزهای قبل و واکنش مسئولان به این مسئله پرداخته بود.

گزارش ویدیویی ذیل ماحصل گردآوری حداقل ۹ قطعه ویدیویی از نهمین و دهمین روز اعتراضات توسط هرانا است.